Mijn bank plaatst mij onder bijzonder beheer, wat nu?

Voor veel ondernemers is ‘Bijzonder Beheer’ een term die met een zware lading komt. Het spreekt van financiële problemen, verhoogd toezicht en mogelijke interventies van de bank. Maar wat betekent dit precies voor u als ondernemer? Waarom zou een bedrijf in Bijzonder Beheer terechtkomen en wat kunt u verwachten van het proces? In deze blog duiken we diep in de wereld van Bijzonder Beheer, verduidelijken we de ins en outs en bieden we u handvatten om te navigeren in deze potentieel uitdagende waters.

Inleiding tot bijzonder beheer: wat betekent het voor u?

Als ondernemer kan de term ‘Bijzonder Beheer’ angst opwekken. Het is een term die banken gebruiken wanneer ze geloven dat een onderneming een hoger financieel risico loopt dan in eerste instantie verwacht. Het is niet iets waar je je bedrijf graag in wilt vinden, maar het is belangrijk om te begrijpen wat het betekent en hoe het werkt.

Bijzonder beheer is een afdeling binnen de bank die zich bezighoudt met klanten die financiële moeilijkheden ondervinden. De afdeling biedt extra aandacht en begeleiding aan ondernemers als het voortbestaan van de onderneming in gevaar is. Het doel is om samen met de ondernemer een plan te maken om de financiële stabiliteit binnen de onderneming te herstellen en, indien mogelijk, het bedrijf weer op de normale weg te krijgen. Mocht dit geen mogelijkheid meer zijn, probeert de afdeling bijzonder beheer een faillissement van het bedrijf te voorkomen door de eigenaar van het bedrijf bij te staan bij een overname of verkoop van het bedrijf of bedrijfsonderdelen.

Bijzonder beheer, zijn er signalen vooraf?

Het voelt vaak als een plotselinge gebeurtenis wanneer uw bank u informeert dat uw bedrijf intern is overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer. Echter, meestal zijn meestal diverse signalen en triggers die hieraan voorafgaan. Financiële instellingen kijken naar een reeks indicatoren om te bepalen of een bedrijf in financiële problemen verkeert. Dit kan variëren van het niet nakomen van kredietafspraken, verslechterende financiële prestaties, tot problemen met cashflow. Het is belangrijk om deze signalen zelf te herkennen en te begrijpen, zodat u proactieve maatregelen kunt nemen om uw bedrijf te beschermen.

Bijzonder beheer, wat wordt er van mij verwacht?

Banken verwachten dat de ondernemer zich verdiept in de voorwaarden van de kredietovereenkomst en de mogelijke consequenties als hij zich niet aan de voorwaarden van de lening houdt. Ook wordt verwacht dat de ondernemer een goede administratie voert en beschikt over genoeg informatie om te weten hoe de onderneming ervoor staat en zo de bank kan informeren.  De ondernemer moet beschikken over een plan van aanpak voor verbetering. Het is van het grootste belang dat de ondernemer bereikbaar blijft voor de bank .

Wat verandert er in bijzonder beheer: veranderingen in uw zakelijke relatie

Eenmaal in Bijzonder Beheer, zult u merken dat uw relatie met de bank verandert. De communicatie neemt toe, met vaak regelmatige updates over uw bedrijfssituatie en voortgang. Uw bank zal waarschijnlijk ook meer informatie en rapportages van u verlangen. Het kan zijn dat uw kredietvoorwaarden worden herzien en dat de bank striktere voorwaarden stelt voor uw bedrijfsvoering. Dit kan lastig zijn, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat het doel van Bijzonder Beheer is om uw bedrijf weer gezond te maken en dat deze veranderingen bedoeld zijn om dat doel te bereiken.

Mogelijke maatregelen waarmee u te maken krijgt:

  • Gesprekken met de bank waarin de bank op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem: waarom blijft de cashflow van het bedrijf plots achter? Waar komt de achterblijvende winst vandaan?
  • Intensieve vragen: de bank zal veel vragen stellen over de financiële situatie van de onderneming en voorspellingen voor de toekomst. Ook zullen ze veel vragen stellen over de waarde van de onderneming, met gedwongen taxaties van bijvoorbeeld onderpanden tot gevolg.
  • Het verzoek om aanvullende zekerheden te stellen, bijvoorbeeld privéborgstellingen en herstructuering van het krediet.
  • Renteopslagen als gevolg van het verhoogde risico.

Conclusie: uw volgende stappen in bijzonder beheer

Bijzonder Beheer kan een uitdagende tijd zijn, maar onthoud dat u niet alleen staat. Uw volgende stappen zullen worden bepaald door uw specifieke situatie, uw bank en de maatregelen die u al heeft genomen om uw bedrijf te stabiliseren. Het is essentieel om open en eerlijk te communiceren met uw bank en om professioneel advies in te winnen waar nodig.

Voorkomen is beter dan genezen: Tips om Bijzonder Beheer te vermijden

Hoewel Bijzonder Beheer soms onvermijdelijk kan zijn, zijn er stappen die u kunt nemen om het risico te minimaliseren.

  1. Ten eerste, blijf altijd op de hoogte van uw financiële positie. Regelmatige financiële rapportages en een goed inzicht in uw cashflow kunnen vroege waarschuwingssignalen bieden.
  2. Ten tweede, onderhoud een open en eerlijke communicatie met uw bank, vooral als u tekenen van financiële stress ziet.
  3. Tot slot, aarzel niet om professioneel advies te zoeken. Een frisse blik kan vaak helpen om problemen te identificeren en op te lossen voordat ze escaleren.

Categorie

Auteur

Michel van Dijk Crossminds
Michel van Dijk

Senior adviseur

T: +31 6 52 40 38 17

E: michelvandijk@crossminds.nl