Voor veel ondernemers is ‘Bijzonder Beheer’ een term die met een zware lading komt. Het spreekt van financiële problemen, verhoogd toezicht en mogelijke interventies van de bank. Maar wat betekent dit precies voor u als ondernemer? Waarom zou een bedrijf in Bijzonder Beheer terechtkomen en wat kunt u verwachten van het proces? In deze blog duiken we diep in de wereld van Bijzonder Beheer, verduidelijken we de ins en outs en bieden we u handvatten om te navigeren in deze potentieel uitdagende waters.
Als ondernemer kan de term ‘Bijzonder Beheer’ angst opwekken. Het is een term die banken gebruiken wanneer ze geloven dat een onderneming een hoger financieel risico loopt dan in eerste instantie verwacht. Het is niet iets waar je je bedrijf graag in wilt vinden, maar het is belangrijk om te begrijpen wat het betekent en hoe het werkt.
Bijzonder beheer is een afdeling binnen de bank die zich bezighoudt met klanten die financiële moeilijkheden ondervinden. De afdeling biedt extra aandacht en begeleiding aan ondernemers als het voortbestaan van de onderneming in gevaar is. Het doel is om samen met de ondernemer een plan te maken om de financiële stabiliteit binnen de onderneming te herstellen en, indien mogelijk, het bedrijf weer op de normale weg te krijgen. Mocht dit geen mogelijkheid meer zijn, probeert de afdeling bijzonder beheer een faillissement van het bedrijf te voorkomen door de eigenaar van het bedrijf bij te staan bij een overname of verkoop van het bedrijf of bedrijfsonderdelen.
Het voelt vaak als een plotselinge gebeurtenis wanneer uw bank u informeert dat uw bedrijf intern is overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer. Echter, meestal zijn meestal diverse signalen en triggers die hieraan voorafgaan. Financiële instellingen kijken naar een reeks indicatoren om te bepalen of een bedrijf in financiële problemen verkeert. Dit kan variëren van het niet nakomen van kredietafspraken, verslechterende financiële prestaties, tot problemen met cashflow. Het is belangrijk om deze signalen zelf te herkennen en te begrijpen, zodat u proactieve maatregelen kunt nemen om uw bedrijf te beschermen.
Banken verwachten dat de ondernemer zich verdiept in de voorwaarden van de kredietovereenkomst en de mogelijke consequenties als hij zich niet aan de voorwaarden van de lening houdt. Ook wordt verwacht dat de ondernemer een goede administratie voert en beschikt over genoeg informatie om te weten hoe de onderneming ervoor staat en zo de bank kan informeren. De ondernemer moet beschikken over een plan van aanpak voor verbetering. Het is van het grootste belang dat de ondernemer bereikbaar blijft voor de bank .
Eenmaal in Bijzonder Beheer, zult u merken dat uw relatie met de bank verandert. De communicatie neemt toe, met vaak regelmatige updates over uw bedrijfssituatie en voortgang. Uw bank zal waarschijnlijk ook meer informatie en rapportages van u verlangen. Het kan zijn dat uw kredietvoorwaarden worden herzien en dat de bank striktere voorwaarden stelt voor uw bedrijfsvoering. Dit kan lastig zijn, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat het doel van Bijzonder Beheer is om uw bedrijf weer gezond te maken en dat deze veranderingen bedoeld zijn om dat doel te bereiken.
Mogelijke maatregelen waarmee u te maken krijgt:
Bijzonder Beheer kan een uitdagende tijd zijn, maar onthoud dat u niet alleen staat. Uw volgende stappen zullen worden bepaald door uw specifieke situatie, uw bank en de maatregelen die u al heeft genomen om uw bedrijf te stabiliseren. Het is essentieel om open en eerlijk te communiceren met uw bank en om professioneel advies in te winnen waar nodig.
Hoewel Bijzonder Beheer soms onvermijdelijk kan zijn, zijn er stappen die u kunt nemen om het risico te minimaliseren.
Senior adviseur
T: +31 6 52 40 38 17
E: michelvandijk@crossminds.nl