Duurzaamheid als nieuw mantra nu het tijdperk van ‘gemakkelijk geld’ ten einde loopt

Corporate Finance Netherlands

De economische respons op de COVID-pandemie schiep een gunstig klimaat voor bedrijfstransacties, waarin goedkoop geld en een lage inflatie de vraag en de waarderingen stimuleerden.

Deze prikkels beginnen af te nemen, nu de inflatie de pan uit rijst en de politieke leiders erkennen dat de boeken weer in evenwicht moeten worden gebracht. De gevolgen zullen nog een poos voelbaar blijven voor degenen onder ons die in Corporate Finance werkzaam zijn.

Voor bedrijven met overnameplannen kan het “gemakkelijke geld” waaraan ze gewend geraakt zijn, binnenkort veel krapper worden, terwijl eigenaars die willen verkopen de waarde van hun levenswerk met tot 25 % kunnen zien dalen.

De stijgende rentevoeten kunnen er ook toe leiden dat beleggers geld dat eerst voor private equity was bestemd naar andere activaklassen overhevelen. Onmiddellijk na het overleg van de Amerikaanse Federal Reserve in januari namen de markten een steile duik, toen voorzitter Jay Powell aangaf dat het rentebeleid minder inschikkelijk zou kunnen worden dan de markten hadden voorzien.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt de Amerikaanse koers te volgen, terwijl China zich in een periode van introspectie bevindt en uitzoekt wat het moet doen, nu instabiliteit in zijn belangrijkste sectoren de groei dreigt te doen ontsporen. In Europa daarentegen focust men niet op de inflatie of de rentevoeten maar op strategieën voor de groei na COVID. Een derde van de € 1,8 biljoen aan investeringen van het herstelplan NextGenerationEU en de zevenjarige begroting van de EU zal de Europese Green Deal financieren – dit zal een gamechanger zijn.

De combinatie van een gunstiger renteklimaat en de enorme bedragen die beschikbaar zijn om de technologieën van de toekomst te ontwikkelen, zal de Europese markten voor starters, beursintroducties en fusies en overnames nog meer impulsen geven. Een nieuw momentum is nu al duidelijk waarneembaar. Volgens Investing in Europe genereerde de private equity fondsenwerving in Europa in de eerste helft van 2021 € 52 miljard aan nieuw geld om te investeren. Ongeveer 365 fondsen sloten in deze periode een financieringsronde af, een historisch record en 5 % meer dan in de eerste helft van 2020. De wens om dat geld aan het werk te zetten, blijkt uit een andere statistiek uit dezelfde studie. In de eerste helft van vorig jaar werd € 57,3 miljard in Europese bedrijven geïnvesteerd – het hoogste halfjaarlijkse totaal ooit.

Dit enthousiasme werd in de hele wereld weerspiegeld en de gemiddelde omvang van de transacties nam toe naarmate de investeerders stoutmoediger werden. S&P Global Market Intelligence meldde dat de gemiddelde transactiewaarde eind september $ 86,5 miljoen bedroeg, tegenover $ 67 miljoen voor heel 2020. Voor de verkopers hadden al dat geld en de groeiende appetijt voor grotere deals een positief effect op de prijzen die zij konden realiseren. De winstmultiples stegen van 9,2x EBITDA eind 2020 naar een piek van 11,6x EBITDA in het midden van 2021 – een duidelijk teken van een inhaalvraag. De winstmultiples daalden naar het einde van het jaar toe, waarschijnlijk als gevolg van de inflatie en de bezorgdheid van beleggers over de rentevoeten. Het is mogelijk dat sommige spelers zich hebben teruggetrokken toen ze hun portefeuilles herschikten: enkele kleine stijgingen van de rentevoeten volstaan immers om staatsobligaties weer een aantrekkelijke langetermijnbelegging te doen lijken om het risico in evenwicht te brengen.

Elke euro of dollar die uit de markt van de ondernemingsfinanciering wordt gehaald, vermindert de ruimte voor het sluiten van transacties en het zou me niet verbazen als er in 2022 een vlucht naar kwaliteit zou zijn. In dat scenario zal er een verschuiving optreden van groeibedrijven naar waardebedrijven. Groeibedrijven zijn exponentieel lonend wanneer – indien – ze matuur worden, maar ze vereisen ook veel meer kapitaal. En dat kapitaal zal in de afzienbare toekomst waarschijnlijk duurder zijn.

In een periode van hoge inflatie zal het de beurt zijn aan stabiele, gevestigde bedrijven met sterke marktposities in hun sector om te schitteren. Voor de verkopers is de sleutel tot een succesvolle transactie in feite niet anders dan in 2020 of enig ander jaar. Een bedrijf moet niet alleen een stabiele cashflow en duurzame, voorspelbare opbrengsten genereren, maar ook gemakkelijk te begrijpen zijn. In de afgelopen vijf jaar zien we een echte trend om de bedrijfsstructuren en operationele modellen te vereenvoudigen.

Voor de overnamekandidaten is het belangrijk dat zij zich blijven concentreren op de robuustheid van het bedrijfsmodel van hun doelwit en zijn duurzaamheid in verschillende macro-economische omgevingen. COVID had bijvoorbeeld een enorme impact op de horeca en de luchtvaartmaatschappijen, maar was verwaarloosbaar voor waarschijnlijk 85% van de bedrijven. De inflatie, die de centrale banken (terecht) zorgen baart, kan voor sommige sectoren een groot probleem zijn maar zal op andere geen impact hebben.

Als dealmakers moeten we aanvaarden dat de door het zogenaamde gratis geld gecreëerde kansen vrij snel zullen verdwijnen. Maar andere opportuniteiten dienen zich aan, onder impuls van de Europese Green Deal en de ruimere aandacht voor duurzaamheid en het milieu.

Categorie

Door: Philippe Craninx, Moore Global Corporate Finance

Marco du Pré Crossminds
Marco du Pré

Senior adviseur

T: +31 6 51 37 45 31

E: marcodupre@crossminds.nl