Een groeimodel toegepast in het MKB

Het verlangen naar groei is een veelvoorkomende ambitie onder MKB-bedrijven (Midden- en Kleinbedrijf) om meerdere redenen. Dit verlangen wordt niet alleen gedreven door de wens om hogere winsten te behalen of marktaandeel te vergroten, maar kent diverse achterliggende motivaties. Een groeimodel kan je helpen om het volgende te bereiken:

 1. Verhoogde winstgevendheid door de inzet van een groeimodel: Een van de meest directe voordelen van groei is verhoogde winst. Met meer omzet en een uitgebreide klantenbasis kunnen bedrijven vaak hun winstmarges verbeteren. Hierdoor zijn er meer middelen beschikbaar voor herinvestering en uitkering aan eigenaren.
 2. Stabiliteit: Grotere bedrijven zijn vaak stabieler en kunnen economische downturns beter weerstaan. Ze hebben een breder klantenbestand. Een grotere diversiteit aan inkomstenbronnen en betere toegang tot financiële middelen.
 3. Marktmacht: Als bedrijven groeien, kunnen ze een dominantere positie in de markt verwerven. Dit kan resulteren in betere onderhandelingsposities met leveranciers. Toegang tot grotere klanten en zelfs de mogelijkheid om prijzen te bepalen in sommige gevallen.
 4. Aantrekken en behouden van talent: Grotere bedrijven hebben vaak meer middelen beschikbaar voor salarissen, training en voordelen, waardoor ze top-talent kunnen aantrekken en behouden.
 5. Innovatie: Met meer middelen kunnen bedrijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, waardoor ze nieuwe producten of diensten kunnen introduceren en voorop kunnen blijven lopen in de markt.
 6. Schaalvoordelen: Naarmate bedrijven groeien, kunnen ze profiteren van schaalvoordelen. Dit betekent dat de kosten per eenheid product of dienst afnemen naarmate het volume toeneemt. Dit kan leiden tot verbeterde winstmarges.
 7. Diversificatie: Groei kan bedrijven ook in staat stellen om hun product- of dienstenaanbod te diversifiëren, waardoor ze minder afhankelijk worden van één specifiek segment of markt.
 8. Persoonlijke ambitie: Voor veel eigenaren van MKB-bedrijven is groei ook een persoonlijke ambitie. Het zien groeien van hun “baby” kan een bron van trots en voldoening zijn.
 9. Bedrijfsoverdracht of -verkoop: Een groeiend bedrijf heeft vaak een hogere waardering. Ondernemers die overwegen hun bedrijf in de toekomst te verkopen, streven vaak naar groei om de verkoopprijs te maximaliseren.

Hoe kan een MKB bedrijf groeien?

De grote vraag is natuurlijk hoe je als MKB onderneming de groei kan inzetten. Het zogenaamde Flywheel groeimodel, zoals geïntroduceerd door Jim Collins in “Good to Great” biedt oplossing. Het is een krachtige metafoor voor organisatorisch succes en momentum. Stel je een groot, zwaar vliegwiel voor – een schijf van massief metaal van enkele meters in diameter, gemonteerd op een as. Aanvankelijk is het moeilijk om het vliegwiel te bewegen. Maar als je constant druk uitoefent, begint het te bewegen. Na een tijdje krijg je het iets sneller te draaien, en dan nog sneller. Ten slotte, na veel inspanning, bereikt het een punt waar het met grote snelheid en met zijn eigen momentum draait.

De Ambachtelijke Bakkerij – het Flywheel groeimodel in actie:

 1. Stap 1: Hoogwaardige ingrediënten en traditionele methoden: De bakker besluit uitsluitend hoogwaardige, lokale ingrediënten te gebruiken en traditionele bakmethoden toe te passen om zich te onderscheiden van de massa.
 2. Stap 2: Unieke en smaakvolle producten: Door het gebruik van de beste ingrediënten en methoden produceert de bakker brood, gebak en andere lekkernijen die duidelijk beter smaken dan de producten van de concurrenten.
 3. Stap 3: Mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten beginnen hun vrienden, familie en collega’s te vertellen over de fantastische producten die ze bij de bakkerij hebben gekocht.
 4. Stap 4: Groeiende klantenbasis: Dankzij de mond-tot-mondreclame en de hoge kwaliteit van de producten groeit het aantal klanten gestaag.
 5. Stap 5: Investering in de gemeenschap: Met de toenemende inkomsten besluit de bakker een deel van de winst te investeren in lokale evenementen, scholen of goede doelen, waardoor de band met de gemeenschap wordt versterkt.
 6. Stap 6: Klantloyaliteit: Klanten waarderen niet alleen de producten, maar ook de betrokkenheid van de bakkerij bij de gemeenschap. Hierdoor ontstaat een sterke loyaliteit en wordt de bakkerij een integraal onderdeel van de lokale gemeenschap.
 7. Terug naar Stap 1: Geïnspireerd door de feedback en steun van de gemeenschap, blijft de bakker innoveren, introduceert hij nieuwe producten en blijft hij vasthouden aan zijn principes van kwaliteit en gemeenschapsbetrokkenheid.

Dit voorbeeld illustreert hoe een klein offline MKB bedrijf, zoals een lokale bakkerij, het Flywheel-concept kan toepassen. Door consequent kwaliteitsproducten te leveren, een band met klanten op te bouwen en actief te investeren in de lokale gemeenschap, kan een MKB ondernemer momentum opbouwen en een duurzaam en succesvol bedrijf creëren.

Conclusie

Het streven naar groei is een centrale ambitie voor veel MKB-bedrijven. Het is gedreven door een breed scala aan voordelen, variërend van verhoogde winstgevendheid en stabiliteit tot persoonlijke voldoening van ondernemers. Terwijl de voordelen van bedrijfsgroei divers zijn, zoals verbeterde winstmarges, marktdominantie en het aantrekken van top-talent, is de methode om die groei te bereiken even essentieel. Het Flywheel groeimodel biedt MKB-bedrijven een tastbaar pad naar duurzaam succes. Door continue inspanningen, zoals geïllustreerd in het voorbeeld van de Ambachtelijke Bakkerij, kunnen bedrijven een momentum opbouwen dat zichzelf voedt en versterkt. Dit benadrukt het belang van kwaliteit, gemeenschapsbetrokkenheid en innovatie als katalysatoren voor blijvende groei en succes in het MKB-landschap.