Een interim C-level manager heeft geen tijd voor een 100 dagen plan

Als interim CEO, CFO word je vaak ingehuurd bij tijdelijke uitval van managers, op non-actief stelling of in crisis situaties. Je hebt dan niet de tijd om een 100 dagen plan te maken zoals veel managers doen na de aanstelling. Zij nemen de tijd om de organisatie te doorgronden, te kijken wat er beter moet en presenteren dan na 100 dagen de eigen visie op de toekomst.

In de situatie waarin je als interimmer binnen komt wordt er veelal van je gevraagd om in korte tijd snel te schakelen. Dit betekent dat je binnen enkele weken “thuis” moet zijn in de organisatie, mensen voor je moet weten te winnen en te zorgen dat je samen werkt aan een gemeenschappelijk doel.

In crisis situaties moet dit gemeenschappelijke doel ook nog eens in een zeer korte tijd gerealiseerd worden en wordt er veel gevraagd van de organisatie, haar aandeelhouders en overige stakeholders. Als manager moet je in korte tijd op basis van de individuele belangen de juiste afwegingen maken en op basis hiervan de juiste beslissing nemen. Dit vraagt een hoge mate van lenigheid en sensitiviteit van de manager. Bij het aantrekken van interim managers wordt veel nadruk gelegd op het al dan niet hebben van ervaring in de branche. Natuurlijk is dit een pré, maar als ik zou moeten kiezen dan zou ik meer nadruk leggen op de soft skills en op het algemene track record van degene die de klus moet klaren.

Of je nu als interim CEO of als interim CFO wordt aangesteld, je moet lef hebben, snel kunnen schakelen, communiceren en ook stakeholders aanhaken op de juiste momenten. Je moet niet wakker liggen van de (extra) verantwoordelijkheid en je moet overtuigd zijn van je vermogen om resultaat te leveren.

 

Heb je te maken met een onverwachte situatie, tijdelijke uitval of dient er een turnaround Forse tegenwind? Wij helpen het tij te kerengerealiseerd te worden? Crossminds heeft interim managers op c-level niveau die aan bovenstaande kwalificaties voldoen.

Categorie

Auteur

Michel van Dijk Crossminds
Michel van Dijk

Senior adviseur

T: +31 6 52 40 38 17

E: michelvandijk@crossminds.nl