Rendement behalen? Haal het beste uit je bedrijf

De economische groei in het gebied van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) laat afzwakking zien, ook in de eurozone. Dat schrijft de OESO in een rapport. Na een aantal opeenvolgende jaren van grote groei kan dit een eerste teken zijn dat de volgende recessie voor de deur staat. Nu is het moment om als ondernemer het rendement te behouden en je te wapenen tegen de komende recessie, die vroeg of laat zal komen.

Verbeter het rendement van uw bedrijf

Hoe is het rendement? Haalt je op dit moment wel het maximale uit het bedrijf? Of zijn er mogelijkheden om nog meer geld te verdienen? In de praktijk zien we vaak dat deze vragen niet gesteld worden als een bedrijf winst maakt. Het lijkt er dan namelijk op dat we het als bedrijf allemaal goed doen, we maken per slot van rekening toch winst? Waarom zouden we dan dingen veranderen?

Echter, als het economische tij keert en er is sprake van tegenwind in plaats van meewind, kan deze winst heel snel verdampen en omslaan in een verlies. Pas dan worden er intern kritische vragen gesteld. Op dat moment zijn er vaak weinig financiële middelen beschikbaar om het verbeterplan echt vorm te geven en uit te voeren. Daarnaast is het lastiger om het bedrijf te veranderen als er sprake is van forse tegenwind.

 

Nu is het moment om in te grijpen

Nu is dus het uitgelezen moment om de onderneming kritisch tegen het licht te houden. Onze ervaring is dat vrijwel iedere onderneming kansen laat liggen om het best mogelijke resultaat te halen. Voor veel ondernemers wordt dit pas echt duidelijk als concrete signalen hierop wijzen zoals:

 • Een negatief rendement;
 • Snel dalende omzetten;
 • Hard teruglopende marges;
 • Krapte in de liquiditeitspositie.

Er zijn echter ook veel impliciete signalen die wijzen op het aanwezige verbeterpotentieel in een onderneming. Voorbeelden hiervan zijn gedachten, gevoelens en constateringen als:

 • Mijn klanttevredenheid loopt terug;
 • Het is niet duidelijk waar we voor staan en waar we naartoe willen;
 • Onze processen lopen niet soepel;
 • Afdeling A, B of C functioneert niet;
 • Ik ben de controle en het overzicht kwijt;
 • We moeten steeds harder werken om hetzelfde resultaat te behalen;
 • Ik ben de energie om te ondernemen kwijt geraakt.

Bovenstaande signalen wijzen op dieperliggende en fundamentele problemen waarvan de oorzaken voor de ondernemer zelf vaak ook niet duidelijk zijn. In veel gevallen ligt er namelijk een complex aan factoren ten grondslag aan een dergelijk probleem. Herken je deze signalen binnen jouw bedrijf? Wacht dan niet te lang. Nu is namelijk het ideale moment om in te grijpen en jouw bedrijf klaar te maken voor de komende jaren.

Heb je hulp nodig? Neemt contact op met Mitch van Bovene

Categorie

Door:

Mitch van Bovene Crossminds
Mitch van Bovene

Senior adviseur

T: +31 6 53 15 72 95

E: mitchvanbovene@crossminds.nl