Grensschrijdende M&A klaar om te pieken in het middelgrote segment

Een toename in Europese grensoverschrijdende fusies en overnames bij middelgrote bedrijven wordt verwacht naarmate de economische omstandigheden verbeteren, volgens een nieuwe analyse van Moore Global Corporate Finance (GCF).

GCF heeft zijn nieuwste M&A Compass-rapport gelanceerd, waarin de grensoverschrijdende M&A onder middelgrote bedrijven in de afgelopen vier jaar is bijgehouden.

De studie, uitgevoerd door Vlerick Business School in België, biedt een uniek inzicht in hoe middelgrote bedrijven het hebben gedaan in een periode van ongekende onrust – met sterke groei in 2019 die werd stopgezet door Covid-lockdowns in 2020, gevolgd door een post-pandemisch herstel dat overschaduwd werd door oorlog en macro-economische instabiliteit.

Hoewel deze factoren invloed hebben gehad op het aantal grensoverschrijdende deals en de waarde van transacties, onthult het Compass-rapport:

• Er zijn in 2022 in totaal 4.263 deals afgerond in het grensoverschrijdende middensegment ter waarde van in totaal €200 miljard.
• De gemiddelde dealwaarde in grensoverschrijdende M&A in het middensegment is nu €46,9 miljoen, wat 17% hoger is dan voor het uitbreken van de Covid-pandemie in 2019.
• Noord-Amerikaanse bedrijven blijven de belangrijkste overnemers in Europa en de rest van de wereld, goed voor 47% van het totale volume en 49% van de dealwaarde.
• De meerderheid van de deals (40%) is gericht op de IT-sector, maar de gezondheidszorg blijft populair. De retail- en groothandelssector, die gedurende Covid niet aanwezig was, is weer zeer actief.
Philippe Craninx, voorzitter van Moore GCF, zei: “In de afgelopen drie jaar heeft het Compass-rapport laten zien hoe veerkrachtig grensoverschrijdende M&A-activiteit is geweest bij ambitieuze middelgrote bedrijven.

“De bedrijven in het Moore GCF-netwerk melden allemaal een sterke vraag, maar deals zijn de afgelopen zes maanden opgehouden door economische onzekerheid. Naarmate de omstandigheden beginnen te verbeteren, zal er een golf van activiteit zijn, omdat bedrijven balansen herstellen en groeimogelijkheden grijpen.”

 

DOWNLOAD HET RAPPORT (EN)

Categorie

Door: Philippe Craninx, Moore Global Corporate Finance

Marco du Pré Crossminds
Marco du Pré

Senior adviseur

T: +31 6 51 37 45 31

E: marcodupre@crossminds.nl