Grensschrijdende M&A klaar om te pieken in het middelgrote segment

Toename in Europese M&A Activiteiten

Er wordt een stijging verwacht in Europese fusies en overnames voor middelgrote bedrijven. Dit als gevolg van beter wordende economische vooruitzichten, aldus de recente analyse van Moore Global Corporate Finance (GCF).

M&A Compass-rapport: Een Terugblik

GCF introduceert het meest recente M&A Compass-rapport. Dit rapport volgt grensoverschrijdende M&A-activiteiten bij middelgrote bedrijven gedurende de laatste vier jaar. Vlerick Business School in België voerde de studie uit. Hieruit bleek dat middelgrote bedrijven sterk groeiden in 2019. Echter, de Covid-lockdowns in 2020 zetten hier een rem op. Dit werd gevolgd door een herstel na de pandemie, hoewel dit herstel overschaduwd werd door oorlog en economische instabiliteit.

Belangrijke Punten uit het Compass-rapport

  • In 2022 werden er 4.263 grensoverschrijdende deals gesloten, met een totale waarde van €200 miljard.
  • De gemiddelde waarde van deze deals is nu €46,9 miljoen. Dit is 17% meer dan vóór de start van de Covid-pandemie in 2019.
  • Bedrijven uit Noord-Amerika zijn de belangrijkste kopers in Europa en elders. Ze zijn goed voor 47% van het totale volume en 49% van de dealwaarde.
  • De meeste deals (40%) zijn in de IT-sector, maar de gezondheidszorg is ook een favoriete sector. De retail- en groothandelssector, afwezig tijdens de Covid-periode, komt weer sterk terug.

Reflectie van Philippe Craninx

Philippe Craninx, de voorzitter van Moore GCF, benadrukte de veerkracht van grensoverschrijdende M&A-activiteiten bij ambitieuze middelgrote bedrijven over de laatste drie jaar. Hij merkte op dat hoewel er veel vraag is binnen het Moore GCF-netwerk, economische onzekerheid de deals de afgelopen zes maanden heeft vertraagd. Echter, met verbeterende omstandigheden, zullen bedrijven hun balansen herstellen en groeikansen benutten.

 

DOWNLOAD HET RAPPORT (EN)

Categorie

Door: Philippe Craninx, Moore Global Corporate Finance

Marco du Pré Crossminds
Marco du Pré

Senior adviseur

T: +31 6 51 37 45 31

E: marcodupre@crossminds.nl