Het due diligence onderzoek

Als je een bedrijf gaat overnemen is het aan te raden een due diligence onderzoek uit te voeren. Bij een due diligence onderzoek wordt een onderzoek ingesteld naar de te kopen (of verkopen) onderneming. Bij Crossminds begrijpen we de essentie van succesvolle aan- en verkoopprocessen. Onze dienstverlening reikt van transactie-advies tot financiering. Wat ons onderscheidt is onze diepgaande betrokkenheid bij elke stap van het proces, en onze mogelijkheid om due diligence onderzoeken te leiden die verder gaan dan de gebruikelijke aanpak.

Haal het maximale uit de aan- of verkoop van een bedrijf: het belang van goede due diligence

Als je de sprong waagt naar het overnemen van een bedrijf, is een van de eerste stappen die je moet zetten het uitvoeren van een grondig due diligence onderzoek. Maar wat houdt dit onderzoek eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk? Bij Crossminds begrijpen we dat de sleutel tot een succesvolle aan- of verkoop van een onderneming begint met inzicht en kennis. In deze blog gaan we dieper in op het concept van due diligence, en waarom onze aanpak zich onderscheidt in de wereld van bedrijfsovernames.

Het belang van due diligence bij het kopen van een onderneming

Wanneer je overweegt een bedrijf te kopen, wil je zeker weten dat je alle benodigde informatie hebt om weloverwogen beslissingen te nemen. Dit is waar due diligence om de hoek komt kijken. Het is een proces waarbij een diepgaand onderzoek wordt uitgevoerd naar de onderneming die je van plan bent te kopen. Dit onderzoek omvat het verzamelen van documenten en gegevens, die vervolgens worden gepresenteerd aan de potentiële koper. Op basis van deze informatie kunnen potentiële risico’s en kansen worden geïdentificeerd en in kaart gebracht voordat de transactie plaatsvindt.

Het belang van due diligence bij verkoop van je onderneming

Wanneer je een bedrijf verkoopt, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Een potentiële koper zal hoogstwaarschijnlijk een due diligence onderzoek uitvoeren om ervoor te zorgen dat de transactie de moeite waard is en dat er geen onverwachte problemen aan het licht komen. Door zelf due diligence uit te voeren voordat je je bedrijf te koop zet, kun je potentiële obstakels identificeren en aanpakken, voordat ze een deal in gevaar kunnen brengen.

Voor verkopers kan het uitvoeren van due diligence verschillende voordelen opleveren. Allereerst stelt het je in staat om de staat van je bedrijf te beoordelen en mogelijke verbeteringen aan te brengen om de waarde te verhogen. Het geeft je de kans om juridische, financiële en operationele kwesties op te lossen voordat ze potentiële kopers afschrikken.

Daarnaast kan het aantonen dat je transparant en betrouwbaar bent, wat het vertrouwen van potentiële kopers kan vergroten. Het vermijden van verrassingen in latere stadia van de transactie kan ook de kans vergroten dat de deal soepel en snel wordt afgerond.

 

Crossminds: Due Diligence+

Bij Crossminds gaan we verder dan de standaard aanpak van due diligence. Onze betrokkenheid bij elke stap van het proces onderscheidt ons, en onze due diligence onderzoeken gaan dieper dan louter financiële en juridische aspecten. We zijn gericht op het leveren van relevante bevindingen die van invloed zijn op de besluitvorming van de koper. We doen dit door te kijken naar alle facetten van het bedrijf en alle kansen en risico’s bloot te leggen.

De inhoud van ons due diligence onderzoek

Om een volledig beeld te krijgen, nemen we een scala aan onderwerpen mee in ons onderzoek, waaronder:

  • Financiële aspecten
  • Fiscale aspecten
  • Pensioenen
  • Juridische aspecten
  • Operationele processen en systemen
  • Marketing en verkoop
  • HR-aspecten

Onze aanpak is pragmatisch en gericht, met de nadruk op het identificeren van risico’s en kansen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften en doelstellingen. We begrijpen dat een bedrijfsovername of investering wordt gedreven door specifieke doelen en ambities. Ons due diligence onderzoek beoordeelt grondig of deze doelen haalbaar zijn.

Waarom Crossminds?

Bij Crossminds gaan wij altijd voor een complete en doelgerichte benadering van due diligence. Onze corporate finance adviseurs hebben uitgebreide ervaring in het waarderen van bedrijven en begeleiden bij aan- en verkooptransacties. Onze strategieadviseurs, die kijken naar de bedrijfskundige aspecten van de onderneming, bieden een breed perspectief en hebben jarenlange ervaring in het analyseren van MKB-bedrijven.

Wat Crossminds onderscheidt, is onze Due Diligence-Plus aanpak. We betrekken experts uit verschillende disciplines bij onze analyses, wat resulteert in rapporten die niet alleen risico’s benoemen, maar ook aanbevelingen doen voor verdere optimalisatie. Onze bevindingen vertalen zich naar praktische handvaten voor verbetering en synergiën die daadwerkelijk waarde toevoegen. De rapporten vormen verder de ideale basis voor eindonderhandelingen en het afronden van de koopovereenkomst.

Samen creëren we waarde

Bij Crossminds begrijpen we dat de juiste beslissingen voor bedrijfsovernames en investeringen gebaseerd moeten zijn op een volledig inzicht. Samen met jou creëren we waarde en tillen we jouw ambities naar nieuwe hoogten. Kies voor Crossminds en haal het maximale uit de aankoop van een bedrijf.

Ontdekken hoe wij jou kunnen ondersteunen bij jouw volgende bedrijfsovername of investering? Neem vandaag nog contact met ons op!

Categorie

Senior Adviseur

Mitch van Bovene Crossminds
Mitch van Bovene

Senior adviseur

T: +31 6 53 15 72 95

E: mitchvanbovene@crossminds.nl