Ik heb geen probleem

Ik heb geen probleem

 

Als mkb-ondernemer ben je van nature meer van de oplossingen dan van de problemen. Met je creativiteit, optimisme en veerkracht sla je je door veel problemen heen en zorg jij, samen met je collega mkb-ondernemers voor 71% van de werkgelegenheid en 63% van de toegevoegde waarde (Nederlands Comité voor Ondernemerschap 2021). Je bent dus van groot sociaaleconomisch belang en dus is het belangrijk om een eventueel verval van jouw bedrijf te voorkomen. Overigens is het voor jezelf en je medewerkers nog belangrijker dat je bedrijf niet in verval raakt. Want ondanks je creativiteit en veerkracht kan ook jouw bedrijf in zwaar weer terechtkomen.

Het ondernemen kan je zoveel tijd en energie kosten, dat je alleen toekomt aan werken in je bedrijf en niet aan je bedrijf. Daardoor kan het zijn dat je het verval van je bedrijf niet ziet aankomen, totdat de problemen zo groot zijn dat je deze zelf niet meer kan oplossen. Mkb-ondernemers die zelf in zwaar weer hebben gezeten en daar achteraf op terugkijken, geven aan dat zij te laat hulp hebben gezocht (Martens & Alvarado Valenzuela, 2019). Daardoor lukte het hun vaak niet meer een goede turnaround te realiseren.

In het boek ‘Ik heb geen probleem’, waar ik aan mee heb mogen schrijven, staan acht verhalen over ondernemingen met issues, die uiteindelijk het voortbestaan van een bedrijf kunnen bedreigen. Herken je de symptomen in de verhalen en spelen die ook in jouw bedrijf, overweeg dan echt eens iemand om hulp te vragen. Herken je de symptomen niet in jouw bedrijf, maar wel bij een collega ondernemer, dan kun jij die ondernemer wellicht helpen.

De verhalen laten zien dat continuïteit voor een mkb-bedrijf niet vanzelfsprekend is en dat de toekomst van een bedrijf ‘zo maar’ aan een zijden draadje kan hangen. De verhalen laten gelukkig ook zien wat de positieve ontwikkelingen voor je bedrijf kunnen zijn als je tijdig hulp zoekt of accepteert. Dat kan de hulp van een mkb‑adviseur zijn, maar ook van een accountant, zakenrelatie of een vriend.

Het doel van het boek ‘Ik heb geen probleem’ is om met herkenbare verhalen zowel ondernemers als mkb‑adviseurs en accountants bewuster te maken van symptomen in de dagelijkse praktijk, die kunnen wijzen op verval van een bedrijf. Door symptomen te herkennen en te erkennen, kunnen ondernemers eerder in actie komen en waar nodig worden ondersteund door derden. Ik hoop dat je je na het lezen van de verhalen realiseert dat voor het runnen van een veerkrachtige onderneming je niet altijd zelf alles hoeft te doen. Je kunt altijd om hulp vragen.

 

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  

Categorie

Auteur

Marco Goovers Crossminds
Marco Goovers

Senior adviseur

T: +31 6 21 68 63 83

E: marcogoovers@crossminds.nl