Is jouw bedrijf Verkoopklaar? Maak jezelf onmisbaar

De ondergewaardeerde voorbereiding: hoe bedrijven hun verkoopklaarheid kunnen verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle bedrijven die verkocht worden er eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Of beter gezegd: de helft van alle bedrijven is nog niet verkoopklaar op het moment van de verkoop. Dit leidt vaak tot een lagere prijs voor de onderneming en tot frustraties voor de ondernemer. Eén van de onderdelen van het verkoopklaar maken van de onderneming is het beperken van de afhankelijkheid van de ondernemer. Kopers houden niet van risico’s en dat betekent dat zij hun best zullen doen om de risico’s van een bedrijfsovername te identificeren en te beperken. Een koper is bereid een hogere prijs te betalen voor een stabiele onderneming. De grote afhankelijkheid van de ondernemer leidt echter tot onstabiliteit.

Het gevaar van ondernemersafhankelijkheid bij bedrijfsverkoop

De situatie is als volgt. Een onderneming met grote afhankelijkheid van de ondernemer wordt verkocht. De leveranciers vragen hogere prijzen, doordat de gunfactor wegvalt nu zij niet langer een persoonlijke band hebben met de onderneming. Het gevolg is dat werknemers in belangrijke posities en met veel kennis de onderneming verlaten, omdat zij de ondernemer volgen vanwege hun persoonlijke band of omdat zij het niet eens zijn met de veranderende visie en strategie na de verkoop van het bedrijf. De concurrenten kunnen hiervan profiteren en weten de vaste kopers van de onderneming in te nemen. De afhankelijkheid van de ondernemer kan direct na verkoop van het bedrijf zorgen voor grote problemen.

Het belang van risicovermindering bij bedrijfsovernames: een gids voor ondernemers

Jouw bedrijf is jouw levenswerk. Als ondernemer steek je iedere dag weer jouw passie, energie en tijd in het runnen van je bedrijf. Dit heeft de onderneming gevormd tot het bedrijf dat het nu is. Zonder jou aan het roer is het bedrijf een stuk minder aantrekkelijk. En zonder jou aan het roer is de onderneming dus ook meteen een stuk minder waard. In feite is de onderneming te afhankelijk van jou als ondernemer. En juist daarom is het van groot belang om er tijdig voor te zorgen dat jouw contacten, visie, vaardigheden en kennis zo goed mogelijk aan meerdere personeelsleden worden overgedragen voordat de verkoop van het bedrijf plaatsvindt. Het helpt om tijdig jouw taken en verantwoordelijkheden te delegeren. Denk ook na over het vormen van een goed MT dat het bedrijf kan leiden zodra je de onderneming verlaat. Een MT kan gevormd worden door huidige werknemers meer bevoegdheden te geven en management taken toe te wijzen. Dit zorgt voor risicospreiding voor zowel de koper als de verkoper, hetgeen wat de afhankelijkheid van de ondernemer vermindert.

Waarom bedrijven moeten investeren in overdracht van kennis en leiderschap voor verkoop

Ga samen met je medewerkers op bezoek naar belangrijke mensen in jouw netwerk zoals belangrijke partners, leveranciers en klanten. Zo geef je de medewerkers in jouw onderneming de ruimte om een relatie met hen op te bouwen. Zo zorg je ervoor dat er contact is binnen je bedrijf met de mensen binnen jouw waardevolle netwerk. Leg al je contacten gestructureerd vast in een CRM systeem, zodat hier altijd op terug gevallen kan worden nadat je het bedrijf verlaten hebt. Naast het vastleggen van alle contacten, is het van belang om ook verder te kijken. Denk aan het vastleggen van operationele en financiële informatie, maar ook de kennis en informatie waar jij als ondernemer als enige over beschikt. Dit zorgt ervoor dat de informatie-asymmetrie wordt geminimaliseerd, met als gevolg minder afhankelijkheid van de ondernemer en het waarborgen van de continuïteit van de onderneming.

Door deze zaken is de onderneming niet meer volledig afhankelijk van jou. En is het veel beter verkoopklaar.

 

Wil je meer weten over het verkoopklaar maken van jouw bedrijf? Op donderdag 6 april 2023 staan wij op de nationale overname dag in Houten, waar wij jou tijdens een presentatie meenemen in het volledig verkoopklaar maken van jouw onderneming!

Categorie

Auteur

Mitch van Bovene Crossminds
Mitch van Bovene

Senior adviseur

T: +31 6 53 15 72 95

E: mitchvanbovene@crossminds.nl