NOW-steun terugbetaling: liquiditeit en rendement post-Covid

De COVID-19-pandemie heeft bedrijven wereldwijd in een ongekende situatie gebracht, waarbij velen afhankelijk werden van financiële steunmaatregelen zoals de NOW-steun (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) om te overleven. Nu de economische situatie verbetert, staan bedrijven voor een nieuwe uitdaging: het terugbetalen van de ontvangen NOW-steun. Hoewel dit een verantwoordelijke financiële stap is, kan jouw bedrijf geconfronteerd worden met complexe problemen op het gebied van liquiditeit en rendement. In deze blog bekijken we de mogelijke uitdagingen en hoe bedrijven deze kunnen aanpakken.


Liquiditeitsproblemen
Het terugbetalen van de NOW-steun kan een direct effect hebben op je beschikbare financiële middelen. Vooral als je niet over aanzienlijke financiële reserves beschikt, kan het terughalen van dat bedrag een behoorlijke druk op je cashflow zetten, waardoor het lastig kan worden om lopende kosten, lonen en leveranciers te betalen.

Rendementsuitdagingen
En dan is er het rendement. Als je geld had gereserveerd voor investeringen of andere plannen, moet je mogelijk je rendementsdoelen bijstellen en prioriteit geven aan het stabiliseren van je financiële situatie, vooral met het oog op de terugbetaling van de NOW-steun.

Belastingimplicaties
Vergeet de belastingen niet! Het terugbetalen van NOW-steun kan ook fiscale gevolgen hebben die je financiële situatie verder beïnvloeden. Daar moet je zeker rekening mee houden bij je financiële planning.

Operationele efficiëntie
Om de zaken nog interessanter te maken, zou het kunnen dat je ook je operationele efficiëntie moet verbeteren. Dat kan betekenen dat je kosten moet verlagen, processen optimaliseren en nieuwe inkomstenbronnen moet vinden.


Tips voor jouw bedrijf:

  1. Liquiditeitsplanning: Neem de tijd om je liquiditeit in kaart te brengen en te begrijpen hoe het terugbetalen van de NOW-steun je cashflow kan beïnvloeden.
  2. Rendement: Kijk eens goed naar je investeringsplannen en pas ze aan aan de nieuwe situatie. Flexibiliteit is de sleutel.
  3. Professioneel Advies: Als het om belastingen en financiële gevolgen gaat, is het echt slim om professioneel advies in te winnen. Dat kan een hoop problemen voorkomen.
  4. Efficiëntie: Overweeg manieren om je bedrijfsvoering efficiënter te maken, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
  5. Open Communicatie: Als je de NOW-steun terugbetaalt, zorg er dan voor dat je dit duidelijk en transparant communiceert naar je klanten, medewerkers en stakeholders. Ze zullen het waarderen.

 

Balans is key

Het terugbetalen van NOW-steun is een verantwoordelijke zet, dat staat vast. Maar het kan wat uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van liquiditeit en rendement. Onze tip? Bekijk alles goed, plan vooruit en houd in gedachten dat balans tussen korte- en langetermijndoelen erg belangrijk is. Met de juiste aanpak en een slimme strategie, kun je deze uitdagingen zeker het hoofd bieden en sterker dan ooit uit deze periode komen.

Categorie

Auteur

Nikki de Best Crossminds
Nikki de Best

Analist

T:

E: nikkidebest@crossminds.nl