Pre-exit strategie: 7 redenen

Vroeg of laat sta je als DGA voor de keuze om je bedrijf over te dragen. Om het maximale uit deze overdracht te halen is het verstandig hier ruim van tevoren goed over na te denken, om zo de beste exit-strategie te bepalen. Elke succesvolle exit begint met een goede voorbereiding. Eén van de manieren om het meest uit de verkoop van je bedrijf te halen is de pre-exit strategie.

 

Verkoop je bedrijf in fases

Bij een pre-exit verkoopt u uw bedrijf in fases en niet in één keer aan een investeerder. Dit kan voor de investeerder, medewerkers, klanten en jezelf een aantal belangrijke voordelen opleveren. Na de verkoop van het eerste deel van de aandelen van je bedrijf blijf je als aandeelhouder (met een minderheids- of meerderheidsbelang) nog een aantal jaar actief in het  bedrijf. Deze transitieperiode duurt meestal zo’n 3 tot 6 jaar. Vooraf worden er afspraken over deze termijn gemaakt. Op de einddatum zal de nieuwe eigenaar het bedrijf volledig over nemen. Voor een succesvolle pre-exit is het belangrijk dat je bedrijf goed loopt, voldoende omvang heeft (vaak wordt een EBITDA van minimaal € 1 miljoen aangehouden) en de potentie heeft om verder te groeien.

 

De 7 voordelen van een pre-exit strategie

Een pre-exit heeft voor jou als ondernemer een aantal concrete voordelen:

  1. Je blijft actief betrokken bij het bedrijf
  2. Je gaat je minder bezig houden met managen waardoor er meer tijd vrij komt voor werkzaamheden als klantcontact en commerciële activiteiten
  3. Je kunt een deel van de opgebouwde waarde in je bedrijf nu verzilveren
  4. Stakeholders zoals jouw personeel kunnen langzaam wennen aan de nieuwe situatie
  5. Je bent in staat professionele kennis in huis te halen
  6. Het kan bijdragen aan de verdere groei van het bedrijf
  7. De exacte timing wordt minder belangrijk omdat de verkoop in delen gaat

Met een pre-exit stel je dus een deel van het opgebouwde vermogen veilig en blijf je betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf. Samen werk je aan het opbouwen van meer waarde in het bedrijf. Bij groei zal je daar ook financieel van profiteren doordat het een hogere bedrijfswaardering oplevert. De overname van je bedrijf verloopt geleidelijk, dit verkleint de impact op bijvoorbeeld klanten, leveranciers en het personeel. Op persoonlijk en emotioneel vlak bouw je voor jezelf tijd in voordat je het bedrijf volledig verkoopt.

 

Een pre-exit om verdere groei te realiseren

Een pre-exit strategie is geschikt voor MKB-ondernemers met een goed lopend bedrijf die om wat voor reden dan ook tegen de grenzen van hun groei aanlopen. Misschien herken je het volgende. Je voelt dat er meer groeimogelijkheden zijn voor je bedrijf maar ondanks je inspanningen krijg je het maar niet voor elkaar om echt verder te groeien. Het lijkt er op dat je tegen je plafond zit. Je krijgt de deksel niet van de pot met goud.

Het zou kunnen dat er een ander type manager met andere competenties nodig is om het bedrijf daadwerkelijk in de volgende fase te brengen. Naast het liquide maken van een deel van de aandelen biedt een pre-exit tevens een waardevolle partner (met kapitaal om de groei te versnellen of uitsluitend als kritisch klankbord) om de groei voort te zetten. De investeerder kan vaak waarde toevoegen door de samenwerking aan te gaan met andere bedrijven waarin zij investeren. Ook hebben deze investeerders vaak een groot en relevant netwerk waarvan je kunt profiteren. Dit kan ervoor zorgen dat het bedrijf eindelijk door het groeiplafond heen kan breken:

 

Valkuilen van een pre-exit strategie

Vooraf zal je goed stil moeten staan of je bereid bent (een groot deel van) de controle binnen je onderneming uit handen te geven. Niet iedere ondernemer wordt hier gelukkig van. Maar als beide partijen bereid zijn goed samen te werken zullen zowel jij als de investeerder profiteren.  In de eerste plaats is het van belang dat er een goede klik is tussen jou en een (passende) investeerder. Je gaat namelijk een lange termijn relatie met elkaar aan. Ten tweede is het belangrijk dat de investeerder en jij dezelfde visie hebben. Daarnaast moeten dezelfde doelen worden nagestreefd. De selectie van de koper is dus van cruciaal belang in een pre-exit omdat dit tevens de samenwerkingspartner wordt na verkoop van het eerste deel van het aandelenpakket.

Crossminds ondersteunt ondernemers bij het formuleren, implementeren van de pre exit strategie én het realiseren van de pre exit zelf. Alle kennis onder één dak. Wil je meer weten over (pre) exit strategieën, onze ervaringen of Crossminds als bedrijf? Of ben je benieuwd hoe wij je verder kunnen helpen? Neem dan direct contact met ons op.

Categorie

Auteur

Mitch van Bovene Crossminds
Mitch van Bovene

Senior adviseur

T: +31 6 53 15 72 95

E: mitchvanbovene@crossminds.nl