Crossminds adviseert Renewable Energy Services bij overname door VARO Energy met oog op Europese biogasmarkt.

Crossminds adviseert Renewable Energy Services bij overname door VARO Energy met oog op Europese biogasmarkt.

Crossminds heeft een adviserende rol gespeeld bij de overname van Renewable Energy Services (RES) door VARO Energy. Door deze overname streeft VARO ernaar om samen met het team van RES de Europese markt voor duurzame energie verder te ontwikkelen en bedrijven te ondersteunen bij een emissievrije bedrijfsvoering.

De markt voor biogas

De biogasmarkt is sterk in opkomst. In juli 2022 ontvouwde het kabinet in een kamerbrief plannen voor een bijmengverplichting voor groen gas vanaf 2025. Dit houdt in dat gasleveranciers verplicht zijn om een percentage biogas bij te mengen in hun aardgaslevering of zogenaamde groen gas certificaten aan te schaffen. Het klimaatakkoord stelt verder dat in 2030 minstens 20% van het verkochte gas groen dient te zijn. Oorspronkelijk kwam de productie van biogas vooral van kleine agrarische bedrijven, maar onder meer deze verplichting maakt de markt inmiddels ook aantrekkelijk voor grotere bedrijven en investeerders. Het Financieel Dagblad meldde: “De bijmengverplichting resulteert in hogere prijzen, wat bijdraagt aan de winstgevendheid.”

 

Over Renewable Energy Services (RES)

RES, gevestigd in Noord-Brabant, is een van de toonaangevende Europese leveranciers en handelaren van biomethaan en bio-LNG. In 2022 leverde het bedrijf 250.000 MWh aan biogas, gelijk aan het verbruik van 100.000 huishoudens. RES is goed op weg om in 2023 hun doel van 1.000.000 MWh groen gas te bereiken. Het bedrijf zet zich in voor een soepele service voor zowel producenten als consumenten van biogas, ondersteunend aan de energietransitie.

 

VARO Energy in vogelvlucht

VARO Energy, een onderdeel van de Carlyle Group – een wereldwijde investeringsmaatschappij, is sinds 2012 actief in de energiesector. Het Zwitserse VARO heeft zich sinds 2022 toegelegd op het worden van een prominente speler in de energietransitie. Met deze visie streven ze ernaar om hun bedrijfsvoering tegen 2040 volledig netto-nul-emissie te hebben. VARO specialiseert zich in (bio)brandstoffen, biogas, waterstof en CO2-afvang.

 

Details van de overname

VARO heeft de aandelen van RES verworven. Ze zien biogas als een cruciale speler in de energietransitie en hopen met de toevoeging van RES hun invloed op de Europese biogasmarkt te vergroten. Voor RES biedt de transactie een kans om verder te groeien en hun visie uit te bouwen.

Bij dit proces werd Crossminds vertegenwoordigd door Lars van Heeren en Niels Meijer.

 

Neem contact op

Kun je advies of ondersteuning gebruiken bij een dergelijk traject? Neem gerust contact met ons op.

Auteur

Lars van Heeren Crossminds
Lars van Heeren

Senior adviseur

T: +31 6 46 41 45 58

E: larsvanheeren@crossminds.nl