Crossminds begeleidt de fusie tussen Waterdrinker enerzijds en OZ Planten en Hamiplant (onderdeel van Dutch Flower Group) anderzijds.

Crossminds begeleidt de fusie tussen Waterdrinker enerzijds en OZ Planten en Hamiplant (onderdeel van Dutch Flower Group) anderzijds.

De ondernemingen gaan op strategisch niveau samenwerken onder de naam Dutch Plant Group. Door de krachtenbundeling ontstaat één van de grootste internationale handelsbedrijven binnen in de sierteelt gericht op planten. De ondernemingen verwachten door de fusie voordelen te kunnen halen op het gebied productinnovatie, digitalisering en het efficiënter maken van de supply chain.

Waterdrinker is één van de grootste wereldwijde handelaars op het gebied van kamer- en tuinplanten met een focus op productinnovatie en samenwerkingen met kwekers en veredelaars. Met ongeveer 350 werknemers en een jaarlijkse omzet van circa €230 miljoen beleveren ze dagelijks grootschalige retailers en bloemisten.

OZ Planten levert aan groothandelsbedrijven, bloemistenketens en grootschalige retailers zoals tuincentra en bouwmarkten, alsmede vakhandel, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Hamiplant zet zich in op de belevering van grootschalige retailers, zoals supermarktketens, tuincentra en bouwmarkten, alsmede de groothandel en vakhandel binnen Europa.

Dutch Flower Group is een familiebedrijf, gespecialiseerd in de internationale handel binnen de sierteelt van bloemen en planten. Met €1,7 miljard omzet en meer dan drieduizend werknemers is dit de grootse wereldwijde sierteelt handelaar. ‘Wij voorzien een bovengemiddeld goede toekomst in planten’, zegt Van Zijverden (CEO van DFG). Terwijl de omzet in bloemen dit jaar door de coronacrisis 8% daalt, zit er in planten juist een flinke groei.

 

Samenwerking

De samenwerking versterkt de innovatiekracht binnen de sierteelt. Door het delen van kennis en het internationale netwerk van veredelaars en plantenkwekers wil de Dutch Plant Group een verdere ontwikkeling realiseren in productinnovatie van veredeling naar de eindmarkten. Zowel Waterdrinker, als OZ Planten en Hamiplant blijven ongewijzigd met de bestaande teams vanuit hun organisaties de individuele klanten bedienen, waarbij mogelijkheden vanuit de samenwerking vanuit het enorme netwerk aan kwekers zullen worden benut om een breder en exclusiever assortiment aan planten te gaan bieden.

 

Crossminds

Crossminds heeft aan de kant van Waterdrinker de gehele fusie begeleid, van het opstellen van de waardebepalingen, ruilverhoudingen bepalen en due diligence tot en met de transactiebegeleiding. Het due diligence onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met specialisten van DRV Accountants & Adviseurs.

Bij de begeleiding van deze fusie waren betrokken:

  • Dealteam: Martin de Jong en Lars van Heeren
  • Due diligence team: Pieter Poortvliet, Arjen van de Velde, Niels Meijer en Donna van der Ven.
  • Vanuit DRV Accountants & Adviseurs: Werner van Zundert (BTW), Rick Wiegmans en Tom de Rijke (Vennootschapsbelasting), Tamara van Mourik (Loonbelasting), Melissa Schroevers (personeel) en Ramon de Jong (pensioen)
  • In nauw overleg met Eric Spreij van Herik & Verhulst advocaten is de fusie juridisch begeleid.

 

Een fusie is een complex traject dat vraagt om de juiste kennis en expertise. Crossminds begeleidt op het gebied van fusies en overnames en voert veelvuldig due diligence-onderzoeken uit. In combinatie met DRV Accountants & Adviseurs kan een brede expertise worden aangeboden.

Auteur

Martin de Jong Crossminds
Martin de Jong

Senior adviseur

T: +31 6 54 60 41 00

E: martindejong@crossminds.nl