Crossminds begeleidt Greenbrothers met (duurzame) overname Geobrothers

Crossminds begeleidt Greenbrothers met (duurzame) overname Geobrothers

Crossminds heeft in samenwerking met DRV de (duurzame) overname van Geobrothers, onderdeel van Visser & Smit Hanab, begeleid voor Greenbrothers. Waarom deze overname zo bijzonder is, lees je in onderstaand artikel.

Wie is Greenbrothers?

Greenbrothers is een glastuinbouwbedrijf in Zevenbergen en is gespecialiseerd in het telen en verpakken van aubergines. De onderneming is opgericht in 1979 en is momenteel producent van circa 6,5 miljoen kilo aubergines per jaar. Met een omvang van circa 11,5 hectare beschikt Greenbrothers over circa 10% van het marktaandeel van de Nederlands aubergineteelt.

De twee eigenaren, Frank en Ben Groenewegen, zochten een manier om het bedrijf te verduurzamen. De overheid stelt in de toekomst eisen aan het gebruik van fossiele brandstoffen en ook de eigen branche organisatie (Glastuinbouw Nederland) heeft haar leden het doel gesteld op termijn zelfs zonder fossiele brandstoffen te telen. Tegelijkertijd biedt dit de kans minder afhankelijk te worden van de volatiele gas en electra spotmarkten. Energie is immers een van de grootste kostenposten voor het bedrijf. Geothermie bleek de oplossing te zijn. Dit houdt in dat er warmte uit de aarde wordt gebruikt voor het verwarmen van, in dit geval, een glastuinbouwbedrijf van 11,5 hectare.

 

Wie is Geobrothers?

Geobrothers was een bv van boorspecialist Visser & Smit Hanab. Deze partij zet zich naast reguliere grondboringen sinds kort ook in om op een duurzame manier aardwarmte op te pompen.

Geobrothers maakt gebruik van een nieuwe techniek. Normaliter wordt er warmte gewonnen op een diepte van circa 2.000 tot 2.500 meter. Bij de put van Geobrothers wordt er geboord tot op een diepte van 700 meter. De aardwarmte is op deze diepte 31 graden. Vervolgens wordt er horizontaal geboord in de zandlaag die op die diepte aanwezig is. Door deze warmte op te waarderen met een warmtepomp kan de temperatuur verhoogd worden tot 60 graden.

Doordat er minder diep én maar vanuit één plek wordt geboord zorgt deze methode voor kostenbesparingen en voor een verlaagd risico bij het winnen van aardwarmte.

 

Overname

Greenbrothers heeft Geobrothers overgenomen onder begeleiding van Crossminds en DRV.  Op deze manier hebben zij een stap kunnen maken richting een duurzame onderneming. Greenbrothers kan met deze overname circa 80% van het aardgasverbruik besparen en hiermee bijdragen aan een aanzienlijke Co2 reductie.

Bij de begeleiding van dit kooptraject waren nauw betrokken: Martin de Jong en Lars van Heeren vanuit Crossminds en Theo Prins en Wouter Opgenoort vanuit DRV.

Een bedrijfsovername is een complex traject dat vraagt om de juiste kennis en expertise. In dit traject heeft de combinatie DRV/Crossminds Greenbrothers ondersteunt bij de financiering, subsidieadvies en het due dilligence onderzoek.

Auteur

Lars van Heeren Crossminds
Lars van Heeren

Senior adviseur

T: +31 6 46 41 45 58

E: larsvanheeren@crossminds.nl